Højsæson for sporarbejder

Forårsblomsterne er krøbet op af jorden, påskeæggene er indkøbt, og der er for mange af os lagt op til en stribe fridage med familie og venner.
I Banedanmarks mange anlægsprojekter og hos jernbaneentreprenørerne byder helligdagene dog på masser af arbejde og aktivitet i sporet. Her får de store arbejdskøretøjer og orangeklædte mænd og kvinder tid og plads til at forny og fremtidssikre jernbanen flere steder i landet.
Aarhus Helhedsløsning
Aarhus Helhedsløsning er et omfattende projekt, der netop er gået i gang. Længere perroner, nye spor, nyt signalanlæg og elektrificering står på menuen frem mod slutningen af 2026, og i påsken er der forberedende arbejder i spor 4 og 5, imens spor 7 tages op.
Arbejdet med at forlænge perronerne til spor 6 og spor 7 er allerede i gang og løber hen over hele påsken, og afvandingsarbejdet ved banegraven går også i gang.
Læs mere om ombygningen af Aarhus H.
Spor fornyes i Vestjylland
Et af de steder, hvor der er rigtig travlt, er mellem Skjern og Holstebro, hvor Banedanmark i øjeblikket fornyer det slidte jernbanespor på den 67 km. lange strækning. Fornyelsesprojektet består bl.a. i at udskifte sporkasse, sveller, ballast og skinner på strækningen og samtidig opgraderes sporets bæreevne, så det er klar til batteritog, der er tungere end konventionelle tog.
Det omkring en kilometer lange sporombygningstog RUS1000 har brugt de seneste uger på at kravle sig gennem strækningen, hvor den har udskiftet skinner, sveller og ballast i en arbejdsgang på dele af strækningen. RUS1000 når at forlade Danmark lige inden påskeugen begynder, og i stedet overtager sporjusteringsmaskinen, der kører frem til skærtorsdag, den 17. april.
Læs mere om arbejderne mellem Skjern og Holstebro.
Nyt signalsystem i Syd- og Sønderjylland
I påsken tager vi det nye signalsystem i brug på strækningerne Esbjerg-Lunderskov og Bramming-Tønder. Det nye signalsystem vil på sigt give færre signalfejl og flere punktlige tog.
Som en del af arbejde med at tage det nye signalsystem i brug, udskifter vi de gamle vejsignaler, bomme og bomdrev i alle overkørsler på strækningen, så de fungerer sammen med det nye signalsystem. I påsken er Banedanmark nået til de sidste overkørsler på begge strækninger.
Læs mere om arbejderne med det nye signalsystem i Syd- og Sønderjylland.
Udskiftning af sporskifter ved Snoghøj
Ved Snoghøj i Sydjylland udskifter Banedanmark fire sporskifter, der ligger på jernbanebroer, der fører over Østjyske Motorvej. Det arbejde går for alvor i gang i påsken, og i forbindelse med arbejdet bliver broerne desuden fugtisoleret.
Læs mere om arbejdet ved Snoghøj.
Sporfornyelse i Høje Taastrup
Sporarbejdet omkring Høje Taastrup Station er også kommet i gang, og her arbejder Banedanmark og entreprenørerne også på højtryk i påsken. Sporet er i fokus, for der skal opbygges ny sporkasse flere steder, skiftes ballast og lægges nye sveller, ligesom tre sporskifter bliver udskiftet. Vi etablerer også nye afvandingsledninger, justerer kørestrømsanlægget og udskifter sporskiftevarmen.
Læs mere om arbejderne omkring Høje Taastrup Station.
Planlæg rejsen
Langt de fleste passagerer er pendlere, der benytter toget til og fra arbejde eller uddannelsesinstitution, og derfor er forårets fridagsferier og sommerferieperioden ofte højsæson for sporarbejder.
Størsteparten af påskens arbejder medfører reduktioner i togtrafikken – og togbusser på flere strækninger. For de rejsende er det derfor en god idé at orientere sig på Rejseplanen.dk, som er opdateret med samtlige ændringer.

Ballastrenser
Ballastrenseren sørger for, at skinnerne kommer til at ligge mere stabilt.
Læs om ballastrenseren



Ny organisering gør Banedanmark klar til fremtidens udfordringer
En ny organisering skal give Banedanmark de bedste forudsætninger for at lykkes med de mange projekter på jernbanen i de kommende år. Samtidig udvides direktionen med to nye direktører.

Højsæson for sporarbejder
Påsken betyder som altid travle dage på Banedanmarks mange anlægsprojekter. I fridagene er der færre passagerer i togene og derfor flere folk, der arbejder i sporet.

Underjordiske kabler skal sikre strøm til eltog nord for Limfjorden
Banedanmark fører et 450 meter langt rør under Limfjorden og trækker kabler for at forsyne det fremtidige kørestrømsanlæg nordpå.

Travl sjællandsk jernbanestrækning fornyes
I 2025-2026 fornyer Banedanmark strækningen mellem Høje Taastrup og Roskilde, så den travle strækning kommer i god form.