Banedanmark har afleveret beslutningsgrundlaget for en ny bane til Billund til forligskredsen bag Togfonden. Læs mere om beslutningsgrundlaget under ikonet til højre.

----------------

Med den politiske aftale om Togfonden i 2014 besluttede forligspartierne (S, RV, SF, EL og DF), at der skulle igangsættes en VVM-undersøgelse af en ny bane til Billund lufthavn og Legoland. Beslutningsgrundlaget er færdigt, og er blevet fremsendt til forligspartierne.


Banedanmark er færdig med en VVM-undersøgelse (Vurdering af Virkninger på Miljøet) for en ny bane til Billund. Der er undersøgt tre linjeføringer for en ny bane, der kan kobles på den eksisterende bane mellem Herning og Vejle. Prisen for den ny bane er 0,9 mia. kr.


til tekst

Der er undersøgt en linjeføring, der udgår fra den eksisterende bane ved Gadbjerg. Gadbjergløsningen (orange linje) er en optimering af et oprindeligt linjeføringsforslag fra en screening, der blev udarbejdet af Trafikstyrelsen tilbage i 2012.  

De to andre linjeføringsforslag udgår fra den eksisterende bane ved Jelling. Den nordlige Jellingløsning er en næsten direkte linje fra Jelling til Billund lufthavn, mens den sydlige Jellingløsning løber syd om Åst Skov, og ind til lufthavnen.


Den nye bane skal betjene passagerer på strækningen mellem stationerne i Vejle, Billund lufthavn og Legoland. Beslutningsgrundlaget indeholder en række tilvalgsmuligheder, herunder en station i Gadbjerg.

 

Læs mere om projektet