Markedsdialog skal finde potentialer for CO2-reduktion i bygge- og anlægsprojekter

Banedanmark har sammen Vejdirektoratet og Bygningsstyrelsen taget en åben dialog med entreprenører, rådgivere og materialeleverandører omkring hvilke CO2-reducerende tiltag, der realistisk kan stilles som krav til vores store portefølje af fremtidige bygge- og anlægsprojekter. Og mulighederne er mange. 

Med en målsætning om at reducere Banedanmarks egen CO2 udledning ifm. anlæg, drift og vedligehold med 20-30 % frem mod 2030, skal hver en sten vendes for at sikre, vi kommer i mål. En stor ubekendt faktor i dette arbejde, er den mængde CO2 vores entreprenører og leverandører udleder. 

”Vi er i fuld gang med at bygge banen grønnere, så der kan køre klimavenlige eltog. Men vi er samtidig nødt til at bygge og løse vores kerneopgave mere bæredygtigt. Her spiller vores mange entreprenører og leverandører en stor rolle, så det er virkelig glædeligt, at vi sammen kan få et overblik over, hvor vi kan optimere og gøre tingene både smartere og grønnere.” udtaler Peter Jonasson, anlægsdirektør i Banedanmark.

Fotocollage byggerier 


Stor opbakning fra branchen

27 virksomheder deltog i undersøgelsen, og på den korte bane ser det ud til, at der er mange muligheder for at reducere CO2 udledningen en række steder. Særligt genbrug af materialer, designoptimering med efterfølgende reduktion i materialeforbrug samt transportoptimering er nogle af de steder, vores entreprenører og leverandører selv peger på at der over tid kan opnås effekter. 

Det indbefatter blandt andet at der kigges på transportlogistikken ifm. jordarbejderne, tomgangskørsel, brugen af emissionsfrie maskiner og værktøj, genbrug af stål, energiforbruget i vores skurbyer, og brug af Life Cycle Assessment (LCA) til at finde alternative byggeprocesser eller materialer.

”Vi vil rigtig gerne stille krav til vores entreprenører, leverandører og underleverandører, men det skal også være realistiske og rentable krav. Det nytter ikke noget, at vi beder om at gøre ting, der i sidste ende rent fysisk, økonomisk eller teknologisk ikke kan lade sig gøre. Markedsdialogen var en oplagt måde at afdække de nuværende muligheder på. Og samlet set viser markedsdialogen, at der er et bredt engagement og interesse for at reducere CO2 udledningen i bygge- og anlægssektoren. Det er i sig selv meget positivt,” fortæller Peter Jonasson.

Markedsdialog udmønter sig i katalog over tiltag og indsatser

Resultaterne af markedsdialogen skal nu analyseres til bunds og efterbehandles af Banedanmark, Vejdirektoratet og Bygningsstyrelsen, og vil indgå i det pågående arbejde med et virkemiddelkatalog, der peger på hvilke helt konkrete tiltag og indsatser, de tre styrelser hver især vil kunne stille som krav ifm. udbud og leverancer. 

 

Se hele Markedsdialogen (PDF)

Seneste nyt

27.06.2024
Naboer i dialog med S-tog i baggrunden

Støjhandlingsplan 2024 – 2029 i høring

Støjhandlingsplanen for 2024 og gældende for de næste fem år frem er nu i offentlig høring fra d. 27. juni 2024.

26.06.2024
Sporfornyelsesmaskine

Højsæson for fornyelse af jernbanen

I de kommende måneder gennemfører Banedanmark en række vigtige fornyelses- og opgraderingsprojekter på jernbanestrækninger i hele landet. Projekterne er et vigtig skridt på vejen mod fremtidens grønne og attraktive jernbane.

25.06.2024
Sporombygningstog

Banedanmark gør jysk hovedstrækning klar til fremtiden

Frem mod efteråret gennemfører Banedanmark en række store projekter på jernbanen mellem Aarhus og Hjørring.

18.06.2024
En overkørsel i Knabstrup får nye bomme og varslingsanlæg som forberedelse til udrulning af nyt signalsystem.

Banedanmark udskifter 17 overkørsler mellem Roskilde og Kalundborg

17 overkørsler på Nordvestbanen får i år nye bomme og varslingsanlæg som forberedelse af nyt signalsystem.

04.06.2024
Sporfornyelsesmaskine fornyer spor

Sidste etape af sporfornyelsen mellem Slagelse og Korsør

Nu begynder sidste del af arbejdet med at forny sporene på en af landets travleste togstrækninger - Slagelse og Korsør.

22.05.2024
blomsterfloret på baneterrænet ved struer

5. klasse hjælper Banedanmark med at sprede banenatur

På Naturmødet i Hirtshals kan lokale skolebørn bygge insekthoteller ud af den unikke natur langs jernbanen.

14.05.2024
Balise

Ny udrulningsplan på plads for det digitale signalsystem i Østdanmark

Banedanmark og Alstom har nu udarbejdet en ny tidsplan for udrulningen af nyt signalsystem i Østdanmark

19.04.2024
Langå station set fra den ene perron

Nu begynder fornyelsen af Langå Station

Banedanmark fornyer og opgraderer i de kommende måneder sporene på Langå Station, så stationen bliver klar til fremtidens grønne eltog.