Banedanmarks overvågningssystem fanger dæmningsskred i tidligt stadie ved Funder

Strækningen mellem Engesvang og Silkeborg vil være spærret de næste fire uger. Banedanmark udbedrer et begyndende dæmningsskred efter varsling fra intelligent sensorsystem.
Fra den 20. januar og fire uger frem til den 18. februar må passagererne, der rejser mellem Herning, Engesvang og Silkeborg, væbne sig med ekstra tålmodighed.
Banedanmark er nødt til at spærre sporet for at udbedre 100 meter dæmning ved Funder Bakke, så dæmningsskredet ikke udvikler sig yderligere.
"Vores intelligente sensorsystem har i starten af januar varslet os om, at dæmningen ved Funder er i bevægelse og i et tidligt stadie af et dæmningsskred. Vi havde i forvejen planlagt at lave dæmningen til sommer, men med den seneste varsling kan vi allerede nu sætte ind proaktivt og udbedre skaderne, inden det udvikler sig til et mere langvarigt og akut sporarbejde til gene for passagererne," siger sektionschef ved Infrastruktur i Banedanmark Anders Muus.
Mens trafikken er indstillet, indsætter GoCollective togbusser på strækningen.
"Vi er kede af denne forstyrrelse. Det er meget beklageligt, at der skal være den slags udfordringer med at yde den service, vi gerne vil. Vi forstår passagerernes ærgrelse til fulde - og vi deler den. Der indsættes togbusser på alle de aflyste afgange," fortæller Erik Poulstrup, der er direktør for GoCollective.
Frem mod spærringen er det fortsat sikkert at køre tog på strækningen med nedsat hastighed til 40 km/t, og der er indsat sporvagt døgnet rundt til at overvåge dæmningen.
Øget nedbør, øget risiko for dæmningsskred
Selvom jernbanedæmningerne er bygget til at modstå vand, så er der øget risiko for dæmningsskred i det våde vinterhalvår.
"Vi befinder os i den vådeste periode af året med højtstående grundvand og masser af nedbør, som truer vores dæmninger. Derfor er vi også meget glade for at se, at vores overvågningssystem virker, som det skal, så vi kan sætte ind i god tid og forebygge større skader på dæmningen," siger Anders Muus.
Faktaboks: Hvad skal der laves?
- 100 meter dæmning i 10 meters højde skal udbedres.
- 160 meter spor skal fjernes for at kunne komme ind med de store maskiner og udskifte den dårlige jord med ny, god grus under sporet.
- GoCollective indsætter togbusser mellem Herning og Silkeborg samt mellem Engesvang og Silkeborg i perioden, hvor dæmningen skal laves. Rejseplanen vil løbende være opdateret med trafikale ændringer.

Skybrud og kraftig regn på banen
Kraftig regn øger risikoen for dæmningsskred. Jernbanedæmningerne er bygget til at modstå vandet.
Læs mere om dæmningerne

Kom med byggechefen på arbejde
Sommer efter sommer står byggechef Jan Rudebeck i sporene og skifter spor, sveller og skærver. I år er han byggechef på Aarhus Hovedbanegård, hvor han bruger sine mange års erfaring til at bygge banen bedre.

Et hav af minder blev byttet for skinner
Banedanmark inviterede søndag til åben byggeplads på Aarhus Hovedbanegård, hvor aarhusianerne fik et særligt indblik i byggeriet af jernbanen, der netop nu gennemgår en omfattende opgradering. En gammel skinne fra Hovedbanegården blev uddelt i små stykker til aarhusianere med mindeværdige oplevelser fra banen.

Helle gør Aarhus Hovedbanegård klar til fremtidens el-tog
På Aarhus Hovedbanegård står projektchef i Banedanmark Helle Thambo. Her jonglerer hun med tidsplaner, entreprenører, borgere og samarbejdspartnere for at lykkes med det gigantiske anlægsprojekt, som er godt i gang i Aarhus.

Byt minder for skinner til åbent hus
Den 22. juni afholder Banedanmark åbent hus på den historiske ombygning af jernbanen i Aarhus.