Fyn sikrer strøm til fremtidens grønne bane
Den grønne omstilling af jernbanen er godt i gang, og derfor har Banedanmark bygget en fordelingsstation i Marslev på Fyn. Den er nu taget i brug og leverer strøm til fremtidens klimavenlige eltog.Banedanmark er i fuld gang med at elektrificere jernbanen, så de gamle dieseltog kan blive udfaset og erstattet med klimavenlige eltog. Eltog udleder langt mindre CO2 end de nuværende dieseltog, og så er de både hurtigere og mindre støjende, hvilket er bedre for miljø og natur langs banen og ved stationerne.
For at skaffe strøm nok til fremtidens grønne jernbane har Banedanmark bygget en helt ny fordelingsstation i Marslev øst for Odense, og herfra er strømmen nu begyndt at flyde.
”Jeg er rigtig glad for, at fordelingsstationen i Marslev nu er taget i brug, da det betyder, at vi er et skridt tættere på at komme i mål med fremtidens grønne jernbane. Fordelingsstationerne er på sin vis den grønne jernbanes bankende hjerte, fordi det er dem, der skal levere den nødvendige mængde strøm til fremtidens eltog, siger Jette Aagaard, direktør for Banedanmarks Anlægsprogrammer og Strøm.
En nøglerolle for fremtidens eltog
Fordelingsstationen i Marslev har været undervejs siden februar 2022 og spiller en vigtig rolle i Banedanmarks arbejde med at sikre en grøn jernbane.
En fordelingsstation er et strømanlæg nær banen, hvis vigtigste opgave er at sende den rette mængde strøm direkte ud i køreledningerne.
”I fremtiden kommer der til at køre væsentligt flere eltog på et stigende antal strækninger. Samtidig skal dieseltog løbende udfases, hvorfor vi får brug for rigtig meget strøm på jernbanen. Derfor bygger vi blandt andet helt nye fordelingsstationer rundt i hele landet, så den grønne omstilling bliver understøttet, og togene kan få grønt liv,” forklarer Jette Aagaard.
Tilbage i december 2021 stod den første fordelingsstation klar i Gelsted på Fyn, og med den nye fordelingsstation i Marslev er der nu strøm nok til de kommende eltog på Fyn.
Kan forsyne en by
Den nye forsyningsstation i Marslev blev taget i brug d. 14. februar og leverer i alt 23 MVA. Det svarer til at i omegnen af 330 lynladere til elbiler, og den ville kunne lade 330 elbiler op fra tomt til fuldt batteri på blot en 1 time. Kapaciteten er faktisk så stor, at fordelingsstationen alene vil kunne forsyne en middelstor provinsby.
I forbindelse med elektrificeringen af jernbanen, er to eksisterende fordelingsstationer blevet opgraderet, mens der har været behov for at opføre fire nye. Heraf er tre ud af fire nu i drift.
Fakta
- Banedanmark er i fuld gang med at elektrificere jernbanen.
- Elektrificeringen er en forudsætning for at kunne indsætte fremtidens eltog, som er hurtigere, støjer mindre og udleder mindre CO2 end de gamle dieseltog.
Banedanmark har færdiggjort tre ud af fire ny fordelingsstationer i hele landet, der skal levere strøm til fremtidens eltog. Den sidste i rækken er i Slagelse, som forventes taget i brug i løbet af 2024. - Fordelingsstationen i Marslev består af tre transformere og en teknikbygning.
- Selve strømmen til den nye fordelingsstation bliver leveret via kabler fra Energinets transformerstation i Fraugde.

Nu kører togene mellem Bramming og Tønder samt Esbjerg og Lunderskov på digitalt signalsystem
Banedanmark har nu taget det nye digitale signalsystem i brug på strækningerne Bramming-Tønder og Esbjerg-Lunderskov. Opgraderingen vil på sigt give flere tog til tiden og en mere stabil togdrift.

Ny organisering gør Banedanmark klar til fremtidens udfordringer
En ny organisering skal give Banedanmark de bedste forudsætninger for at lykkes med de mange projekter på jernbanen i de kommende år. Samtidig udvides direktionen med to nye direktører.

Underjordiske kabler skal sikre strøm til eltog nord for Limfjorden
Banedanmark fører et 450 meter langt rør under Limfjorden og trækker kabler for at forsyne det fremtidige kørestrømsanlæg nordpå.

Travl sjællandsk jernbanestrækning fornyes
I 2025-2026 fornyer Banedanmark strækningen mellem Høje Taastrup og Roskilde, så den travle strækning kommer i god form.