
Langs den danske jernbane er der 4500 hektar naturområde - svarende til ca. 6.400 fodboldbaner.
Jernbaneterrænernes skov, krat og grusarealer er guf for sjældne plante- og dyrearter. Særligt de nedlagte baneterræner har et helt unikt klima, som man ikke ser andre steder i Danmark.
I Banedanmark arbejder vi målrettet på at fremme naturen og biodiversiteten på områderne langs jernbanen. Det gør vi ved at skabe de bedst mulige betingelser for dyre- og plantelivet langs jernbanen.
Her kan du få indblik i hvad Banedanmark gør for at fremme naturen langs banen.


Sådan arbejder Banedanmark for naturen
Vi udfører naturpleje og tager hensyn til naturen, når vi udfører vores projekter
Læs mere om vores arbejde
Vilde naturoplevelser langs banen
Områderne langs med banen er gud for sjældne plante- og dyrearter Ru Bittermælk, Seglgræshoppen, Humlebillen, Dværgblåfuglen, Biulv og Salomons Lysestage.
Oplev banenaturen
Nye spor klar mellem Skjern og Holstebro
Banedanmark har fornyet og opgraderet jernbanen mellem Skjern og Holstebro, og banen er klar til at tage imod passagererne igen.

Banedanmark fornyer S-banen mellem Svanemøllen og Hillerød
Fra maj til oktober 2025 arbejder Banedanmark med en omfattende sporfornyelse af S-banestrækningen mellem Svanemøllen og Hillerød.

Fra Assensbanen til Assinoen
Assens Kommune har nu overtaget den 29 km lange, nedlagte jernbanestrækning mellem Tommerup Stationsby og Assens. Det lokale æbleparadis på Fyn bliver en del af den rekreative rute Assinoen.

Nye digitale øjne skal overvåge jernbanen
Banedanmark installerer sensorer, der forbedrer overvågningen af jernbanen. Det skal styrke håndteringen af togdriften i ekstremt vejr.