Elever svinger leen for insekter i Jejsing

På den lukkede banestrækning ved Jejsing hjælper elever fra Jejsing Friskole sjældne urter og nøjsomme plantearter på vej, når de slår græsset med le. Området er åbent for besøgende.
Bevæger man sig ud på den gamle Tinglev-Tønder-bane ved Jejsing, kan man opleve en helt særlig banenatur, der er hjemsted for enestående insekter og planter som Blåhat, Liden Klokke og Rødkløver.
Særlig indsats for insekter og planter
Banestrækningen har været ude af drift siden 2002 og har siden ligget urørt hen. Men da banedriften ophørte, spirede træer og buske frem, som langsomt fortrængte de tørkeelskende urter og insekter fra de gamle banearealer.
Derfor hjælper elever fra den nærliggende Jejsing Friskole Banedanmark med at pleje naturen på den lukkede strækning mellem Tinglev og Tønder, og det sker bl.a. med brug af god gammeldags le.
"Når eleverne i Jejsing slår plantevæksterne med le, så giver de samtidig albuerum til urter, som bier, sommerfugle og spindlere er afhængige af og skaber plads til insekter og planter, der har brug for lys og varme for at trives. Det skaber en helt særlig og varieret natur og øger biodiversiteten," siger biolog i Banedanmark, Sigrid Kistrup Ilsøe.
Mere vild natur
Banedanmark arbejder på at styrke den vilde natur langs banen. Sammen med flere andre baneterræner rundt om i landet er den gamle bane i Jejsing en del af InfraNatur-projektet, hvor Banedanmark gør en særlig indsats for at værne om og pleje banenaturen i samarbejde med Miljøstyrelsen.
Indsatsen er til gavn for de mange sjældne dyre- og plantearter i området og er med til at styrke biodiversiteten i Danmark.
Baneterrænet i Jejsing byder på varieret natur med selvgroet skov og krat med Brombær, Slåen og Mirabel, som giver nektar og pollen til insekterne.
Fakta:
- Sammen med andre baneterræner rundt om i landet er baneterrænet i Jejsing en del af InfraNatur-projektet, hvor Banedanmark gør en særlig indsats for at værne om og pleje banenaturen i samarbejde med Miljøstyrelsen.
- Indsatsen er til gavn for de mange sjældne dyre- og plantearter i området og med til at styrke biodiversiteten i Danmark.
- Med Infrastrukturaftalen har Banedanmark fået en ekstra bevilling på godt 5 millioner kroner årligt, som skal bruges til at videreføre arbejdet med den vilde natur langs banen. En del af bevilling skal gå til at videreføre naturplejen på Banedanmarks InfraNatur-områder.
- Baneområdet er åbent for besøgende med indgang fra p-pladsen ved Hostrupvej/Banevænget.

Kom med byggechefen på arbejde
Sommer efter sommer står byggechef Jan Rudebeck i sporene og skifter spor, sveller og skærver. I år er han byggechef på Aarhus Hovedbanegård, hvor han bruger sine mange års erfaring til at bygge banen bedre.

Et hav af minder blev byttet for skinner
Banedanmark inviterede søndag til åben byggeplads på Aarhus Hovedbanegård, hvor aarhusianerne fik et særligt indblik i byggeriet af jernbanen, der netop nu gennemgår en omfattende opgradering. En gammel skinne fra Hovedbanegården blev uddelt i små stykker til aarhusianere med mindeværdige oplevelser fra banen.

Helle gør Aarhus Hovedbanegård klar til fremtidens el-tog
På Aarhus Hovedbanegård står projektchef i Banedanmark Helle Thambo. Her jonglerer hun med tidsplaner, entreprenører, borgere og samarbejdspartnere for at lykkes med det gigantiske anlægsprojekt, som er godt i gang i Aarhus.

Byt minder for skinner til åbent hus
Den 22. juni afholder Banedanmark åbent hus på den historiske ombygning af jernbanen i Aarhus.