Kommende

Brobuerne på Nørrebro Station

Banedanmark søger udviklere, som kan skabe nyt byliv til pulserende stationsområde 

Brobuerne ligger på Folmer Bendtsens Plads, som er et knudepunktet, hvor Nørrebro Metrostation, S-togsstation og buslinjer mødes. Hver dag færdes der mellem 15-20.000 mennesker i det pulserende område.

Nørrebro Brobuer og Folmer Bendtsens Plads er et oplagt sted at skabe nyt liv og en positiv udvikling for København og Nørrebro. Området skal ikke kun være transitområde, men en attraktion i kvarteret.  

Banedanmarks ønske er at skabe det bedst mulige mix af forskellige funktioner, både kommercielle, ikke-kommercielle, foreningsaktiviteter mv. Med andre ord skabe den bedst mulige byudvikling i området under højbanen til gavn for københavnerne.  

Københavns Kommune har netop fremlagt deres plan for, hvordan Nørrebro stationsområde skal udvikles til et mere attraktivt område de kommende år:

Som ejer af brobuerne under højbanen, spiller Banedanmark også en væsentlig rolle for udviklingen af området. Banedanmark skal finde en ejendomsudvikler, der kan ombygge, istandsætte og drifte brobuerne, som siden metrobyggeriet har stået rå og tomme hen.

Baggrund

Stort set siden højbanen med Nørrebro station blev indviet i 1930 har der ligger forretninger i brobuerne mellem Ørnevej og stationsbygningen. I forbindelse med bygningen af Nørrebro Metrostation blev forretningerne dog eksproprieret og opsagt, og brobuerne blev omdannet til byggeplads i perioden 2014-2019, hvor metrostationen blev indviet.  

Forretningerne var en integreret del af forretningslivet ved stationsområde, og det er Banedanmarks vision, at der igen skal etableres forretninger på stedet, som igen kan blive en del af Nørrebros erhvervsliv. 

Tidligere var der forretninger i 11 brobuer. Da der nu er etableret gennemgang under banen i to brobuer, omfatter projektet udvikling af ni brobuer, der er samlet i to områder af henholdsvis fire og fem brobuer.  

Brobuerne vil blive til en attraktion i kvarteret, der ved udnyttelse af arealet til kommercielle henseende tager hensyn til området. To af de ni brobuer skal udlejes til ikke-kommercielle aktiviteter, som f.eks. kan anvendes af foreninger mv. for på denne måde at tiltrække borgerne til området. Uden at miste deres karakter skal brobuerne danne ramme om byliv og oplevelser som lokalt mødested. 

Da Banedanmark er sat i verden for at forvalte statens jernbanenet er det besluttet, at opgaven med at udvikle og etablere forretningerne mv. under højbanen skal udbydes i en koncessionsaftale med en op til 30-års lang uopsigelighed.  

Formål 

Den overordnede vision for og formål med projektet er: 

  • At skabe rammerne for, at det karakteristiske og mangfoldige liv på Nørrebro bliver integreret i et kommende koncept for brobuerne.
  • At sikre en høj arkitektonisk kvalitet, som skaber rammerne for en varig retail-strategi og en styrkelse af hele området omkring Nørrebro Station.
  • At sikre, at der skabes et moderne, trygt og levende bymiljø. 

Banedanmark har, i lighed med kommunen og DSB, fokus på tryghedsskabende tiltag. Københavns Kommune har igangsat initiativer for at højne trygheden, ligesom DSB ved at flytte perrontrapper til sydenden af perronerne og renovere stationsbygningen, også er med til at højne trygheden. Banedanmark ønsker at følge denne linje og med udviklingen af brobuerne at indtænkte tryghedsskabende virkemidler i byggeriet. Der stilles derfor krav til, at facaderne på brobuerne skal være gennemsigtige mod både øst og vest, så der gennem et vinduesbånd vil være udsyn til det omkringliggende terræn. Dette vil være særligt relevant mod Folmer Bendtsens Plads mod øst, men også på vestsiden, hvor cykelparkeringsområdet kan virke mørkt og utrygt om aftenen. 

Et anden tryghedsskabende tiltag er også, at to af de ni brobuer skal udlejes til ikke-kommercielle aktiviteter, som f.eks. kan anvendes af foreninger mv. for på denne måde at tiltrække borgerne til området. 

Banedanmark er underlagt en del eksterne og interne krav ifm. udleje af brobuerne. Banedanmark er omfattet af Finansministeriets budgetvejledning der siger, at der skal udleje til markedsleje gennem udbud. Etableringen af forretninger må ikke kunne påvirke jernbanesikkerheden. 

Mere info

""

Prospekt - brobuerne under Nørrebro Station

Om ejendommen og vision

Hent prospektet

Information fra Københavns Kommune

""

Pressemeddelelse

Samlet plan skal få forvandlingen af Nørrebro stationsområde i mål

Læs pressemeddelelsen
S tog kører forbi perron med skygger af passager der står og venter

Nørrebro Stationsområde

I de kommende år vil området omkring Nørrebro Station få et løft med mere attraktive byrum, bedre forbindelser, øget tryghed og mere liv og aktivitet

Læs mere om stationsområdet

Visualiseringer

Nyheder om projektet