Kom helt tæt på fremtidens jernbane

På årets kulturnat i København åbner Banedanmark dørene til Trafiktårn Øst og indtager samtidig kajen ved Transportministeriet. Her kan besøgende få et unikt indblik i, hvordan man afvikler trafikken på den danske jernbane og bygger fremtidens grønne jernbane.

I forlængelse af sporene under Dybbølsbro stikker et mørkebrunt cylinderformet tårn op. Bag tårnets massive, dobbeltsikrede døre styrer Banedanmarks trafikledere hele den københavnske S-bane og dele af fjernbanen med avanceret teknologi.

Og som noget helt særligt bliver dørene til Trafiktårn Øst låst op for offentligheden til årets Kulturnat fredag den 13. oktober.

Kom ind i jernbanens digitale hjerne

Har du kulturpas, får du på aftenen mulighed for at gå på opdagelse op gennem husets ni etager. Her vil Banedanmarks medarbejdere tage godt imod dig og du kan se, hvordan vi styrer trafikken.

En af dem, der står klar på aftenen, er trafikdirektør Peter Svendsen:

”Jeg glæder mig til at byde alle interesserede velkommen indenfor. Trafiktårn Øst er et helt specielt hus at træde ind i – både på grund af sine arkitektoniske udsmykninger og udformninger, men også fordi det er et kig helt ind i jernbanens nye digitale hjerne,” siger han.

Med avanceret teknologi overvåger og styrer vi fra tårnet tusindvis af togafgange dagligt.

Hop på toget til fremtidens jernbane

Få kilometer fra tårnet ved Transportministeriet står flere af Banedanmarks dygtige medarbejdere klar i efterårsmørket til at fortælle om de store arbejder med at modernisere jernbanen.

Mens du varmer dig på en kop kakao eller kaffe, kan du eksempelvis blive klogere på, hvordan vi bygger forbindelsen til resten af Europa eller fornyer og udvikler jernbanen.

Og til de mindste vil der være forskellige sjove aktiviteter - blandt andet muligheden for at stige ombord på et tog til vores medbragte station og farvelægge modeller af Banens Gule Flåde, som er de store arbejdsmaskiner, der hjælper Banedanmark med at forny jernbanen.

Vi ses til Kulturnat 2023!

Banedanmark på Kulturnatten 2023 

  • Fredag den 13. oktober fra klokken 18-23.
  • Besøg Trafiktårn Øst på Carsten Niebuhrs Gade 49, 1577 København.
  • Besøg Banedanmark ved Transportministeriets departement ved Frederiksholms Kanal 27, 1220 København.
  • For at komme ind i Trafiktårn Øst kræver det et kulturpas, som sælges af Kulturnatten til 110 kroner.
  • Der vil være mulighed for at få en kop gratis kaffe, te og/eller kakao ved Trafiktårn Øst.
  • Ved Transportministeriet kan de mindste stå på toget ved Banedanmarks medbragte station og farvelægge modeller af Banedanmarks store arbejdsmaskiner.

seneste nyt fra banedanmark