Når du skal krydse jernbanen

Det er ulovligt og kan være med livet som indsats at krydse jernbanen uden for de autoriserede overgangssteder eller at passere en overkørsel, mens bommene er nede. Selv om du måske synes, der er god tid og langt hen til toget, så udsætter du dig selv for livsfare. 

Jernbaneskinnerne er er ikke kun forbudt for børn. Det er et farligt sted at befinde sig, så derfor er det klare budskab, at man skal holde sig fra at krydse skinnerne, hoppe ned fra perronen eller på nogen måde befinder sig på skinnerne. 

Af hensyn til din egen sikkerhed skal du benytte de lovlige overgange, når du skal krydse jernbanen, og respektere signalerne i overkørsler og overgangsanlæg. Præcis som når du bevæger dig i den øvrige trafik.

Når du skal krydse en jernbane, slår de naturlige trafikinstinkter ikke til. Togene kører stærkt, de tager længere tid om at bremse end en bil, og kan ikke dreje uden om dig. Samtidig er det en rystende oplevelse for den lokomotivfører, der har oplevelsen af at være tæt på at køre dig ned, når du løber ud foran toget.

Antallet af ”nærvedpåkørsler” – situationer, hvor en person krydser banen umiddelbart foran et tog – er steget over de senere år. I andet kvartal af 2022 blev der indberettet over 500 nærvedpåkørsler. Det sker både på stationer, i overkørsler og langs de 3.000 kilometer jernbane på det statslige jernbanenet.

Brug derfor elevatorerne, broerne, gangtunnelerne, overkørslerne og overgangsanlæggene, når du skal over på den anden side. Det tager kun et par minutter, og det bringer dig ikke i livsfare.

Sådan krydser du jernbanen

Bliv klogere på, hvordan du skal krydse jernbanen. 

Se en grafik, der viser, hvordan du som bilist, fodgænger eller cyklist skal forholde dig, når du skal krydse jernbanen i en overkørsel

Bilist i en overkørsel

toget kan ikke nå at stoppe. men det kan du.

værd at vide om banen