Svejsning og champagne på Kulturnatten

Fredag den 12. oktober deltager Banedanmark på Kulturnatten i København med to arrangementer. Du har mulighed for at besøge det ellers lukkede Trafiktårn med champagnebar på toppen, og du kan se, hvordan vi svejser skinner i Ingerslevsgade 123.

Trafiktårnet

Adresse: Carsten Niebuhrs Gade 49
Tidspunkt: klokken 18-22 

Hos Banedanmark i Trafiktårnet får du en sjælden mulighed for at opleve den arkitektoniske perle indefra. Her kan du blandt andet opleve Foucaults pendul, som hænger ned fra loftet igennem alle otte etager. Fra foyeren tager du trapperne op ad den indvendige spindeltrappe, hvor du på 8. sal kan se, hvordan vi styrer og overvåger S-togene. Derfra er der kun en etage til toppen af bygningen, hvor du på tagterrassen kan besøge champagnebaren, der i anledning af Kulturnatten er sat op af Strandgaarden Wine & Spirits, og se udsigten over banen og byens tage.

Oplev Trafiktårnet indefra
Trafiktårnet er tegnet af Tranberg Arkitekter og indviet i 2015. Bygningen er tegnet med dens brug for øje. Cylinderformen skyldes, at kontrol- og styringsfaciliteter er opstillet i bueform, hvilket du tydeligt vil opleve, når du ser styring og overvågning af S-banen på 8. sal.

Bygningen er spektakulær blandt andet med en indvendig spindeltrappe og Foucaults pendul, som hænger ned fra loftet.

Se, hvordan vi styrer og overvåger S-togene
Fra besøgsbalkonen på 8. sal kan du se det bueformede kontrolrum for S-banen, og du har rig lejlighed for at tale med trafikledere om deres daglige arbejde og det nye signalsystem.

Går du med en trafikleder i maven, kan du besøge vores stand i stuen, hvor du kan høre mere om trafiklederuddannelsen.

Besøg champagnebaren på tagterrassen
Fra tagterrassen på 9. sal kan du nyde udsigten over byens tage med et glas prosecco i hånden.

Strandgaarden wine & spirits står for aftenens champagnebar, hvor de tilbyder prosecco fra den italienske vinproducent Bottega.

Om Bottega:
Bottega er en gammel, traditionel vinproducent fra Italien, som har vingårde i Veneto, Valpolicella og Toscana. Virksomheden blev grundlagt i starten af 1920'erne, men familiens arbejde med vin kan spores helt tilbage til 1600-tallet. Bottega er stadig ejet af familien, som i dag har Barbara, Sandro og Stefano Bottega ved roret.  

Bottega er bedst kendt for deres ikoniske guldflasker, som indeholder Prosecco fra de bedste marker i området omkring Treviso. Dette giver en frisk og livlig vin i glasset med flot syre og noter af æble, pære og liljer. 

Til kulturnatten vil det være muligt at købe Bottegas klassiske Bottega Gold Prosecco, samt deres Moscato, Il Vino dei Poeti og en helt ny økologisk Prosecco. 

Der tages mod Mobile Pay.

De store gule maskiner

Adresse: Ingerslevsgade 123
Tidspunkt: klokken 18-22

Banedanmark arbejder dag og nat for, at banen kan være i så god form så muligt. Vi har en del store maskiner til at hjælpe os, og på Kulturnatten får du en unik mulighed for at se nogle af dem og tale med vores dygtige medarbejdere, der betjener dem.

Mød blandt andet vores kørestrømstrolje, som kører ud, når en køreledning er blevet revet ned. Fra troljens tag sættes nye køreledninger op, så togene igen kan køre fra A til B.

Sådan svejser vi skinnerne
En gang i timen viser vi, hvordan vi svejser skinnerne ved en såkaldt termitsvejsning. Det er en spektakulær forestilling i flere akter. Først blandes termitten, som er en særlig metalblanding bestående af aluminiumpulver og metaloxid. Dernæst hældes det ud over skinnerne, hvorefter det antændes og udvikler ekstrem høj varme på omkring 2500 grader. Forbrændingen splitter jern- og iltatomerne, afgiver aluminiumoxid, og resultatet er flydende jern. Det er et helt særligt syn, som mest af alt minder om nytårsaften.

Der er svejsninger klokken:

19.00
20.00
21.00

Hvis det regner eller blæser ekstremt meget, bliver svejsningerne desværre aflyst.