I 175 år har jernbanen lagt skinner til fremgang, velstand og udvikling

Siden den første jernbanestrækning åbnede i Danmark i 1847, har jernbanen bragt befolkningen tættere sammen. I forbindelse med 175-års jubilæet ønsker Danmarks Jernbanemuseum, Banedanmark og DSB i fællesskab at knytte fortid, nutid og fremtid sammen på Københavns Hovedbanegård den 26. juni 2022, hvor gæsterne kan køre en tur i en tro kopi af det første tog, Odin, og komme ombord på to af DSB’s nye elektriske lokomotiver.

Den 26. juni 1847 kl. 11.30 kørte det første tog på en jernbanestrækning i Danmark. Siden da har jernbanen fungeret som bindeled mellem by og land, og jernbanen har lagt kimen til det Danmark, vi kender i dag. Togrejsen er på mange måder den samme som dengang, men gennem årene har rammerne ændret karakter.

”Ikke nok med at jernbanen har gjort det lettere at transportere gods rundt i landet og udlandet, så har jernbanen også ændret vores rejsemønstre og bosætning. Med jernbanen kunne vi tage toget, når vi skulle på indkøb, udflugt og i skole, når vi skulle på arbejde, og når vi skulle besøge venner og familie. Det gør vi stadig, men nu spiller pendlingen en langt større rolle,” fortæller Steen Ousager, direktør fra Danmarks Jernbanemuseum.

I 2022 binder banen fortsat hver eneste dag mennesker, regioner, byer og lande sammen. Hver eneste dag vælger en halv million danskere en mere bæredygtig rejse med toget.

Historisk modernisering af jernbaneinfrastrukturen

I 175 år har jernbanen været en vigtig del af løsningen på store samfundsudfordringer. Og i disse år knokler Banedanmark med en historisk modernisering af den danske jernbane, så jernbanen kan være med til at løse de store udfordringer, samfundet står over for med klimaudfordringer og trængsel på vejene.

”I disse år arbejder vi i Banedanmark hårdt på at digitalisere jernbanen med nye signaler, og vi elektrificerer hele det danske jernbanenet. Moderniseringen af jernbanenettet er en forudsætning for, at der kan køre moderne, klimavenlige el-tog, som udleder mindre CO2, og som er bedre for både klima og miljø. En jernbane er forudsætningen for en kollektiv, klimavenlig transport, som binder Danmark endnu bedre sammen. Der er med andre ord al mulig grund til at fejre jernbanens fødselsdag”, siger adm. direktør for Banedanmark, Hakon Iversen.

Fremtidens spor til kommende el-tog

På de mange års rejse er jernbanen gået fra at være drevet af damp til snart udelukkende at køre på el, og direktør for DSB, Flemming Jensen, ser frem til at byde passagerne ombord på DSB’s nye el-tog på rejsen mod det bæredygtige:

”Danskerne vil gerne jernbanen, det mærker vi allerede i dag. Med den udvikling og de forbedringer vi om få år kan tilbyde, vil jernbanen blive endnu mere attraktiv for kunderne. Flere tog, kortere rejsetid og god komfort. Jeg ser frem til, at vi sammen kan køre ind i en grønnere og mere klimavenlig fremtid,” fortæller Flemming Jensen.

Årsdagen markeres med en fejring søndag den 26. juni 2022. Fejringen arrangeres af Banedanmark, DSB og Danmarks Jernbanemuseum.

Arrangementet starter kl. 8.45 med taler fra transportminister og minister for ligestilling, Trine Bramsen, og de tre administrerende direktører. Herefter kører ministeren med inviterede gæster en replika af damplokomotivet ODIN, som trak Danmarks første tog, ud af spor 1 på Københavns Hovedbanegård.

Fra kl. 10 og resten af dagen vil der være rig mulighed for, at alle øvrige besøgende kan komme ud og køre med ODIN. Man vil også kunne udforske de nye elektriske Vectron-lokomotiver på perronerne, tage på jernbaneudstilling i forhallen samt komme på køretur til Roskilde i gamle, ikoniske togsæt trukket af et MY-lokomotiv.

Vi glæder os til at fejre jernbanen med jer.