Banen skåner den sjældne og vilde natur
Prikbladet perikon. Stinkende storkenæb. Humlebille
Du tænker næppe på det, når du er ude på jernbanen. Men faktisk er vores jernbaner guf for sjældne plante- og dyrearter.
Og det vrimler med det. Faktisk så meget, at Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen tog ud sammen med Banedanmarks direktør Per Jacobsen og naturvejleder Morten D.D. Hansen på inspektion langs jernbanen. Her skulle de se på de sjældne dyre- og plante arter der er langs banen.
”Det var enormt spændende og lærerigt at være ude med Banedanmark og Morten D.D. og se på de mange plante- og dyrearter. Jeg tror, det vil komme bag på mange danskere, at der findes et rigt og mangfoldigt dyre- og planteliv lige op og ned af de danske togskinner. Med aftalen om Naturpakken, som regeringen og Dansk Folkeparti står bag, fik vi sikret midler til at få sat gang i projektet Natur i Byen. Jeg ser meget frem til at følge projektet fremover” siger Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister.
Områder som disse, har et helt unikt klima, som man ikke ser andre steder i Danmark. Det er et af de få områder, hvor der hverken bygges eller dyrkes noget. Det gør, at den vilde natur kan udfolde sig og giver plads til sjældne planter – og dermed også sjældne dyr.
”Jeg vil gerne efterlade en verden, hvor der er lidt bedre plads til de skæve eksistenser. Og det er netop hele tankegangen bag Banedanmarks projekt, hvor man gør mere plads til de sjældne dyre- og plantearter som meget gerne vil leve i det helt unikke naturmiljø som banerne skaber. Men vi skal have en mentalitet blandt alle i Banedanmark om, at man skal gøre plads til naturen i det arbejde man laver – uden at det hæmmer driften af jernbanen. Det kan sagtens lade sig gøre og jeg er glad for, at der er så stor opbakning til det” siger Morten D.D. Hansen, Naturvejleder og museumsinspektør ved Naturhistorisk museum i Århus.
Besøget skete dagen efter kick-off af Banedanmarks nye initiativ "Infranatur". Det skal være end til at Banedanmark i vores daglige arbejde kan tage hensyn til de sjældne plante- og dyrearter.
”Infranatur er et stort og spændende projekt, som jeg ser meget frem til. Det er en ren win-win situation: Hvis vi kan drive jernbanen og samtidig styrke den danske natur, så gør vi både noget godt for os selv og fremtiden. Og det synes jeg vi er forpligtet til” siger Mads Thostrup, områdechef Forst, Arealer, Broer & Bygninger i Banedanmark.