Hjælpevognen

Banedanmarks Hjælpevognsberedskab - Jernbanens Jægerkorps

Det sker heldigvis sjældent, men hvis et tog afsporer eller forulykker, eller der opstår andre situationer med havareret materiel på jernbanen, bliver Banedanmarks Hjælpevognsberedskab tilkaldt.

Beredskabet er på vagt 24/7 og holder til i Glostrup, i nærheden af jernbanen og tæt på flere motorveje og indfaldsveje. Det betyder at beredskabet kan rykke hurtigt ud til hændelser. Hjælpevognsberedskabet tester jævnligt materiellet, når de hver uge holder øvelser på sporene ved Taastrup Station.

Derudover findes der også et beredskab, der er klar til at rykke ud til hændelser i Jylland.

120 udkald om året

Beredskabet bliver kaldt ud ca. 120 gange om året til større eller mindre hændelser. Vi har også en aftale med de øvrige beredskaber om at hjælpe til, hvis vi bliver bedt om det. Det kan være f.eks. være lastbiler eller andre tunge køretøjer, der vælter, og som har brug for en hjælpende hånd i form af hydraulisk værktøj, dunkraft og kran.

Beredskabet består af 9 medarbejdere og en materielpark, som blandt andet tæller andet kranvogne og tovejskøretøjer, som kan køre på både vej og skinner.

Derudover er der tilknyttet 16 mand på rådighedsvagt, fordelt både i øst og vest. 10 af dem kommer fra værkstedet hos vores afdeling Materiel og Beredskab i Roskilde.