Elektrificering af banen

Den nye bane elektrificeres fra foråret 2017 til efteråret 2018. For at elektrificere den nye bane mellem København og Ringsted har vi hængt køreledninger op over sporene for at forsyne togene med strøm. Køreledningerne bæres af høje master, og strømmen ledes frem til toget fra transformerstationer. Vi satte spænding (strøm) til kørestrømsanlægget i september 2018.

Kørestrøm og strømforsyning

Højspændingsnettet leverer strøm til de elektriske tog. Strømmen føres gennem kabler frem til en transformerstation, hvor den bliver omsat fra 150 kV til de 25 kV, som togene bruger. Strømmen føres ud til togene via køreledninger, der hænger på ca. syv meter høje master med fra 15 til 90 meter mellem hver.

Transformerstationer


En transformerstation består af et teknikhus og to transformatorer, så man kan lukke den ene ned til eftersyn uden at aflyse togdriften. En transformerstation ligger i det fri på et 1.000 m2 stort, indhegnet område med beplantning af buske og træer udenom.

På togstrækningerne er der op til 50 km mellem transformerstationerne. Det skyldes, at vi bruger et AT-system til at føre strøm til togene på. AT-systemet er koblet til skinnerne og til køreledningen og gør det muligt at sende strøm over længere afstande. Derfor behøver vi færre transformerstationer. AT-posterne minder om transformerstationerne, men er mindre og ligger langs banen med 10-15 kilometers afstand.

Læs mere om elektrificeringen af jernbanenettet i Danmark.

Når det banetekniske arbejde er afsluttet, skal banen prøvekøres, før den er klar til indvielse i maj 2019.

Om elektrificeringen 

Sporlægningen af Den nye bane København-Ringsted blev afsluttet i februar 2017 og Banedanmark gik i gang med elektrificeringen af højhastighedsbanen i samme år. Elektrificeringen blev afsluttet i  oktober 2018. I perioden fra den 22. oktober til den 7. december 2018 testede vi banen med el-tog (højhastighedstest).

Seneste nyt om Den nye bane

Vi opdaterer løbende vores hjemmeside med seneste nyt om anlægsarbejdet. Her kan du også tilmelde dig vores naboinformationsservice, så du løbende får nyheder på mail.

Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på kobenhavn-ringsted@bane.dk eller på tlf.: 82 34 05 01.